
Λίγα λόγια για το παραδοσιακό γιαούρτι
Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την μοναδική του γεύση, ξεχωρίζει για την διατροφική του αξία και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού, και παράλληλα συνδέεται με την πρόληψη σημαντικών προβλημάτων υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο.
Γιατί το παραδοσιακό γιαούρτι και όχι απλώς ένα γιαούρτι;
Διότι ξεχωρίζει για τη διαδικασία παρασκευής του. Παράγεται με μια διαδικασία αποστράγγισης του ορού γάλακτος (στραγγιστό γιαούρτι), η οποία το καθιστά πιο συμπυκνωμένο, με λιγότερη λακτόζη και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα γιαούρτια.
Επιπρόσθετα, το παραδοσιακό γιαούρτι περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση στερεών και θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο σε σχέση με τα υπόλοιπα γιαούρτια, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.
Η λακτόζη είναι μειωμένη λόγω της ζύμωσης και των προβιοτικών. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης τα καλά βακτήρια που συμμετέχουν τρέφονται από την λακτόζη, η οποία είναι το φυσικό σάκχαρο του γάλακτος, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα της να μειώνεται και το προϊόν να γίνεται πιο εύπεπτο. Άρα είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Έτσι, τα προβιοτικά κάνουν πιο ανεκτό το παραδοσιακό γιαούρτι για το πεπτικό μας σύστημα.
Πρωτεΐνη και ασβέστιο, που βοηθάει το καθένα;
Ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του γιαουρτιού είναι η πρωτεΐνη γάλακτος, η οποία χάρη στην διαδικασία της ζύμωσης αποκτά διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με την πρωτεΐνη απλού γάλακτος. Αυτή η αλλαγή επηρεάζει το πόσο γρήγορα και εύκολα πέπτεται η πρωτεΐνη και με τη σειρά της μεταβάλλει τα επίπεδα των αμινοξέων στο αίμα.
Επίσης, η πρωτεΐνη είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή αυτά τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να φτιάξει από μόνο του και πρέπει να τα λάβει από την διατροφή (λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, βαλίνη κ.α.). Οι τροφές που τα περιέχουν είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα φασόλια σόγιας. Αντίστοιχα, περιέχει και τα μη απαραίτητα αμινοξέα τα οποία μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας (γλουταμίνη, γλυκίνη, τυροσίνη κ.α.). Τέλος, ο σωστός συνδυασμός των απαραίτητων και μη απαραίτητων αμινοξέων κάνουν την πρωτεΐνη πολύτιμη διότι συμβάλλει στην ενδυνάμωση και στην καλή λειτουργία των μυών και στην αποκατάσταση των ιστών.
Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, την ανάπτυξη της οστικής μάζας και συμβάλλει σημαντικά στα κύτταρα και τους ιστούς. Χάρη στην διαδικασία ζύμωσης του γιαουρτιού και της υψηλότερης οξύτητας, το ασβέστιο απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σχέση με το γάλα. Το ασβέστιο δεν είναι σημαντικό μόνο για τα οστά και τα δόντια, αλλά παίζει ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, στην μείωση των φλεγμονών και στην απομάκρυνση των λιπιδίων του αίματος.
Ευεργετικά οφέλη του γιαουρτιού στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου
Το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι μόνο μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπλεγμα παραγόντων τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Περιλαμβάνει, κυρίως την κοιλιακή παχυσαρκία, την υψηλή πίεση, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου και τα χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το γιαούρτι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου. Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζει θετικά τους βασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπετριγλυκεριδαιμία, η υπέρταση, η παχυσαρκία και η υψηλή γλυκόζη στο αίμα. Τα συστατικά που περιέχει ένα γιαούρτι όπως το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη D και τα προβιοτικά έχουν ευεργετική δράση στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα ενισχύοντας τη συνολική υγεία. Συγκεκριμένα, το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθούν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης, οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στο κορεσμό και στην διατήρηση της μυϊκής μάζας και τα προβιοτικά ενισχύουν την υγεία του εντέρου.
Μήπως το γιαούρτι είναι το μυστικό για την καλύτερη υγεία;
Το γιαούρτι δεν είναι ένα απλώς γευστικό τρόφιμο, αλλά ένας πολύτιμος “σύμμαχος” της υγείας. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, ενισχύουν τους μύες και τα οστά, ενώ τα προβιοτικά βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και την άμυνα του οργανισμού. Η συστηματική κατανάλωση του μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη ισορροπία του μεταβολισμού και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, κάνοντας το μια ιδανική επιλογή για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Βιβλιογραφικές πηγές
Gyawali R, Feng X, Chen YP, Lorenzo JM, Ibrahim SA. A review of factors influencing the quality and sensory evaluation techniques applied to Greek yogurt. J Dairy Res. 2022 Apr 25:1-7. doi: 10.1017/S0022029922000346. Epub ahead of print. PMID: 35466900.
Khorraminezhad L, Rudkowska I. Effect of Yogurt Consumption on Metabolic Syndrome Risk Factors: a Narrative Review. Curr Nutr Rep. 2021 Mar;10(1):83-92. doi: 10.1007/s13668-020-00344-y. Epub 2021 Jan 6. PMID: 33405074.
Baspinar B, Güldaş M. Traditional plain yogurt: a therapeutic food for metabolic syndrome? Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(18):3129-3143. doi: 10.1080/10408398.2020.1799931. Epub 2020 Aug 4. PMID: 32746616.
Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S. Beneficial Effects of Yoghurts and Probiotic Fermented Milks and Their Functional Food Potential. Foods. 2022 Sep 3;11(17):2691. doi: 10.3390/foods11172691. PMID: 36076876; PMCID: PMC9455928.