Αναλύσεις και Έρευνες για την Κατανάλωση Ελληνικού Παραδοσιακού Γιαουρτιού από Παιδιά: Τι Δείχνουν οι Έρευνες. - Γαλακτοκομείο Ροδόπη
Η Ροδόπη ανάμεσα στις 50 διακεκριμένες εταιρείες βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα για το 2024.
3 Ιουνίου, 2024

Αναλύσεις και Έρευνες για την Κατανάλωση Ελληνικού Παραδοσιακού Γιαουρτιού από Παιδιά: Τι Δείχνουν οι Έρευνες.

 

Μια ανάλυση παραδοσιακών τροφίμων της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι το παραδοσιακό αστράγγιστο πρόβειο γιαούρτι έχει περισσότερη πρωτεΐνη, περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μέταλλα και λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από το αντίστοιχο πλήρες αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι.

 

Επιπλέον, έρευνα* η οποία ανέλυσε τη διατροφική αξία 921 προϊόντων γιαουρτιού, απέδειξε σημαντική απόκλιση στις συγκεντρώσεις θρεπτικών ουσιών και στη διατροφική αξία των αποκαλούμενων γιαουρτιών. Διαπίστωσε συνεπώς, ότι η διατροφική αξία των επικαλούμενων γιαουρτιών διαφέρει από προϊόν σε προϊόν και στην πραγματικότητα δεν είναι όλα «γιαούρτια» ως προς την θρεπτική τους αξία.

 

Όσον αφορά τη μέση συγκέντρωση σε απλά σάκχαρα, στα παιδικά γιαούρτια ήταν 10,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια γιαουρτιού, στα φρουτο-γιαούρτια 11,8 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, με τα σάκχαρα να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 45% των συνολικών θερμίδων των προϊόντων. Οι παραπάνω συγκεντρώσεις είναι υπερβολικές και κατατάσσουν τα προϊόντα αυτά στην κατηγορία των «γλυκισμάτων», πολύ πιο πάνω από τα όρια για τα υγιεινά προϊόντα, που δεν πρέπει να περιέχουν πάνω από 5 γραμμάρια απλά σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια τροφής και δεν πρέπει να προέρχεται πάνω από το 20-30% της ενέργειάς τους από απλά σάκχαρα.

 

Αντίθετα, τα φυσικά ή παραδοσιακά ελληνικά γιαούρτια είχαν δραματικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις απλών σακχάρων, με μέσο όρο 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια, κυρίως λακτόζης και όχι άλλων απλών σακχάρων όπως η φρουκτόζη και η σουκρόζη. Επιπλέον, το 55% των γιαουρτιών χαμηλών λιπαρών είχαν υψηλές συγκεντρώσεις απλών σακχάρων, από 10 έως 20 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι ότι:

  • Παρόλο που το γιαούρτι θεωρείται υγιεινή τροφή, τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας ποικίλουν ως προς την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Μια τροφή, για να θεωρείται υγιεινή για τα παιδιά, πρέπει να έχει χαμηλό ποσοστό σακχάρων, κάτι που φυσικά έχει το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι.

Παιδίατροι σε αρθρογραφίες τους όπως επίσης και σε συζητήσεις με γονείς προτείνουν το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα σε παιδιά. Πόσο μάλλον όταν στην Ελλάδα υπάρχει και η αποδοχή γνωστοποίησης από τον ΕΟΦ για να δοθεί από τον 6ο μήνα. Ρωτήστε και τον δικό σας παιδίατρο!

Σε αυτήν την ηλικία τουλάχιστον μην κάνετε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα.

 

Πηγές:

*Moore, J. B., Horti, A., & Fielding, B. A. (2018). Evaluation of the nutrient content of yogurts: a comprehensive survey of yogurt products in the major UK supermarkets. BMJ Open, 8(8), e021387. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2017-021387