Φροντίζοντας το Μέλλον: Τα Οφέλη του Παραδοσιακού Γιαουρτιού για Βρέφη και Μικρά Παιδιά - Γαλακτοκομείο Ροδόπη

To παραδοσιακό γιαούρτι, στη διατροφή των παιδιών, αποτελεί σημαντική πηγή πρόσληψης ασβεστίου, ουσιώδες θρεπτικό συστατικό για την υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, καθώς και για την πρόληψη πιθανών παθήσεων όπως η οστεοπόρωση στην ενήλικη ζωή. Όταν αναφερόμαστε σε παραδοσιακό γιαούρτι , εννοούμε το γιαούρτι που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο, από αιγοπρόβειο γάλα, προβιοτικές καλλιέργειες (όπως Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus) χωρίς καμία προσθήκη τεχνητών συντηρητικών ή γλυκαντικών.

Ας αναλύσουμε τα πολυάριθμα οφέλη του αιγοπρόβειου γιαουρτιού, για βρέφη και παιδιά, που το καθιστούν μια αναγκαία προσθήκη στα καθημερινά τους γεύματα:

 

  1. Υψηλή Διατροφική Αξία

Το παραδοσιακό  αιγοπρόβειο γιαούρτι περιέχει υψηλής ποιότητας  πρωτεΐνη, και είναι φυσική πηγή  ασβεστίου, και βιταμινών όπως το βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ουσιώδη για την ανάπτυξη και την υγεία των μωρών και των παιδιών.

 

  1. Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος

Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι γεμάτο με προβιοτικά  που περιέχονται στην ‘πέτσα’ τα οποία μπορούμε να τα ονομάσουμε «μικροσκοπικούς φύλακες» της υγείας του εντέρου. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια είναι καθοριστικά για την καλλιέργεια ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου, θέτοντας τα θεμέλια για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα στην ενήλικη ζωή. Η  ενσωμάτωση του αιγοπρόβειου γιαουρτιού στη διατροφή του παιδιού ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα, βοηθώντας το να αντιμετωπίσει ευκολότερα και με μεγαλύτερη επιτυχία,  ασθένειες και λοιμώξεις.

 

  1. Ευκολότερη Πέψη

Το πεπτικό σύστημα ενός μικρού παιδιού μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκο και να μοιάζει σαν ένα παζλ με κομμάτια που αλλάζουν συνεχώς. Το παραδοσιακό γιαούρτι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να διατηρήσετε το πεπτικό σύστημα των παιδιών σας υγιές καθώς η μοναδική σύνθεση του κατσικίσιου & του πρόβειου γάλακτος έχει μικρότερα μόρια πρωτεΐνης σε σύγκριση με το αντίστοιχο αγελαδινό γάλα. Ιδιαίτερα για τα μικρά σας που αντιμετωπίζουν προκλήσεις με τη λακτόζη ή αντιμετωπίζουν πεπτικές ευαισθησίες, το αιγοπρόβειο γιαούρτι αναδεικνύεται ως η πιο αποτελεσματική λύση.

 

  1. Προστασία του Εντερικού Συστήματος

Το αιγοπρόβειο γιαούρτι περιέχει ζωντανά και φιλικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του εντερικού συστήματος των παιδιών, μειώνοντας τον κίνδυνο διαταραχών όπως η διάρροια.

 

  1. Προώθηση της Υγιούς Αύξησης Βάρους

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά από το παραδοσιακό γιαούρτι μπορεί να συμβάλει στην υγιή αύξηση βάρους των παιδιών, καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας υγιών λιπαρών και  θρεπτικών συστατικών.

 

  1. Εύκολη Ενσωμάτωση στη Διατροφή

Η ευελιξία του αιγοπρόβειου γιαουρτιού, ως συστατικό, είναι σαν μία γαστρονομική «παιδική χαρά» για τους γονείς που έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν τη διατροφή των παιδιών τους με γευστικές αλλά και θρεπτικές επιλογές. Η απαλή υφή του, του επιτρέπει να αναμειγνύεται άψογα σε αμέτρητες συνταγές, από πολύχρωμα smoothies μέχρι και ντιπ που συνδυάζονται τέλεια με λαχανικά.

 

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εισαγωγή του αιγοπόβειου γιαούρτιου, όπως και κάθε τροφής,  στη διατροφή των μωρών και των παιδιών, πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός παιδίατρου. Επίσης, πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανές αλλεργίες ή διαταραχές του πεπτικού συστήματος που μπορεί να προκύψουν.

Τέλος, έχετε υπόψιν ότι σύμφωνα με τους παιδιάτρους το μωρό σας  θα τρώει ό,τι συνηθίσει. Αν γεύεται συστηματικά την γλυκιά γεύση στην τρυφερή ηλικία που μορφοποιείται το γευστικό του αισθητήριο – 6 μηνών με 2 ετών – θα συνηθίσει στη γλυκιά γεύση και δεν θα θέλει να φάει γεύσεις άγλυκες , ξινές ή γεύσεις που πικρίζουν. Έτσι μπορεί να στερηθεί στην μετέπειτα ζωή του τροφές ιδιαίτερα ωφέλιμες.

 

Πηγές:

Άρθρο: “The Potential Health Benefits of Probiotics and Prebiotics in Treating and Preventing Gastrointestinal Conditions in Infants.” Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition Journal.

Έρευνα: “Health benefits of goat milk products: A review.” Journal of Food Science and Technology.

Δημοσίευση: “Goat milk and goat dairy products – Review.” Czech Journal of Food Sciences.

Άρθρο: “Goat Milk Nutritional Traits: A Review.” International Journal of Food Properties.

Δημοσίευση: “The Nutritional and Therapeutic Aspects of Goat Milk.” Current Research in Dairy Sciences.

Μελέτη: “Goat milk and its products: potential benefits and non-nutritional challenges.” International Journal of Dairy Technology.

«Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής» Υπουργείο Υγείας 2018