Η Ροδόπη

Η φύση της Ροδόπης είναι μοναδική, εξαιρετικά πλούσια και αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει.

Σε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα απαντούν όλες οι ζώνες βλάστησης, από τις αμιγώς μεσογειακές έως τις καθαρά ηπειρωτικές και τη ζώνη των βόρειων ψυχρόβιων κωνοφόρων της προαλπικής ζώνης και της Βόρειας Ευρώπης. Τα πιο αξιόλογα οικοσυστήματα που χαρακτηρίζουν την οροσειρά της Ροδόπης είναι το δάσος της Σημύδας, το δάσος της Ελατιάς, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, η Χαϊντού-Κούλα με τις γύρω κορυφές, και η περιοχή Τσίχλα-Δρυμού του Ν. Ξάνθης.

Για πολλά είδη μεγάλων θηλαστικών, όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, το ελάφι, το ζαρκάδι και το αγριογούρουνο, η περιοχή αποτελεί το νοτιότερο όριο εξάπλωσής τους, ενώ το αγριόγιδο, επιβιώνει στις απόκρημνες ορθοπλαγιές της Ροδόπης, στην περιοχή του Φρακτού. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του αγριόκουρκου και της αγριόκοτας, για τα οποία η περιοχή αποτελεί το μοναδικό μέρος φωλιάσματος στην Ελλάδα, καθώς επίσης και άγριων αλόγων.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στην περιοχή αναπαράγονται πέντε (5) είδη αρπακτικών: ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, ο πετρίτης, ο μπούφος και το χαροπούλι, καθώς και δρυοκολάπτες όπως η μαυροτσικλητάρα και ο λευκονώτης. Ειδικότερα στην περιοχή της Ελατιάς, αναπαράγονται πολλά είδη που δεν απαντούν πουθενά αλλού στην Ελλάδα, όπως το φασσοπερίστερο, ο αιγωλιός, η μαυροτσικλητάρα, η χιονότσιχλα, ο δασοφυλλοσκόπος, η βουνοπαπαδίτσα και ο καρυδοσπάστης.

Η Ροδόπη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και όσον αφορά στην ιχθυοπανίδα, εξαιτίας της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού μεγάλων και μικρών ρεμάτων, τα οποία έχουν νερό σε όλη τη διάρκεια του έτους. Καταρράκτες όπως του Τραχωνίου και του Λειβαδίτη με ύψος 40 μέτρων δημιουργούν δέος στον επισκέπτη και τα νερά τους καταλήγουν στον ποταμό Νέστο ο οποίος διαπερνά τα Θρακικά Μετέωρα. Σημαντικοί επίσης πληθυσμοί άγριας πέστροφας (Salmo trutta macedonicus) υπάρχουν στα νερά του Βαθυρέματος και του Στραβορέματος.

Αυτή η ευλογημένη φύση, αυτό το μοναδικό «εργαστήριο της», ώθησε μέσα στο πέρασμα του χρόνου τους ντόπιους στη δημιουργία μιας αξιόλογης κτηνοτροφικής δραστηριότητας που είχε σαν συνέπεια την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων με βάση το ονομαστό γάλα Ροδόπη.

Με αυτό το αγνό, γευστικό και πλούσιο γάλα της Ροδόπης δημιουργούμε καθημερινά υψηλής ποιότητας με πλούσια και καθαρή γεύση τα παραδοσιακά προϊόντα Ροδόπη.
Από τη φύση της Ροδόπης για όλη την Ελλάδα.